Tusindvis af PFA-lejligheder kan se frem til store besparelser på varmeregningen

Kanslerhus på Østerbro sparede 18 procent på varmeregningen. Foto: Ebbe Forup

Beboere i 1800 af PFA’s lejligheder i København kan næste vinter se frem til en varmeregning, der bliver op til 30 procent lavere. Det sker, fordi PFA installerer intelligent varmestyring, som sikrer en langt bedre udnyttelse af varmen i radiatorerne. I de kommende år udrulles systemet til resten af Danmark.

Små sensorer, der måler luftfugtighed og temperatur i lejlighederne, kan give store besparelser på varmeregningen, når de sammenholdes med vejrprognoser om temperaturen og solen- og vindens påvirkning.

Derfor har PFA taget beslutningen om at installere intelligent varmestyring i alle sine ældre ejendomme. Det sker som led i PFA’s målsætning om at nedbringe CO2-udledningen fra sin ejendomsportefølje med 33 procent inden 2025.

”Stigende energipriser og vores CO2-målsætning gjorde det oplagt for os at se på, hvordan vi kan spare på varmen i vores mange lejligheder. Intelligent varmestyring kan med ét slag barbere en ordentlig bid af udgifterne til opvarmning i ældre ejendomme og forhåbentlig bidrage til at kraftværkerne ikke behøver at arbejde helt så hårdt, når vintermånederne er over os,” siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør.

PFA er Danmarks største ejendomsinvestor og ejer på landsplan cirka 5000 lejligheder fordelt i Danmark. Den intelligente varmestyring bliver målrettet ejendomme, som er bygget før 1991.

Pilotprojekt gav pæne besparelser trods mild vinter

Inden beslutningen om at indføre intelligent varmestyring, har PFA har kørt et pilotprojekt i ejendommen Kanslerhus, som ligger på Østerbro i København. 

Systemet blev testet i perioden februar til december 2022, og her oplevede beboerne i de 74 lejligheder en samlet besparelse på ca. 18 procent i forbrug i forhold til året før. 

Det gav en gennemsnitlig besparelse på 1.120 kr. i en lejlighed på 70 m2. 

”Varmebesparelsen er afhængig af temperaturen udenfor, og de største varmebesparelser kommer, når vi har kolde vintre. Sidste år havde vi en relativ mild vinter, og alligevel fik pilotprojektet i Kanslerhus en besparelse på hele 18 procent. Det var noget mere, end vi turde håbe på,” siger Michael Bruhn.

Ifølge beregninger kan den intelligente varmestyring give en besparelse på 10-30 procent alt efter, hvor koldt det er udenfor. 

Når systemet er installeret i PFA’s 1800 københavnske lejligheder, vil det give en samlet CO2-besparelse på mindst ca. 105 tons årligt ved en 10 procents varmebesparelse.

For yderligere info
Seniorpresserådgiver Rasmus Bjørn, 41729077 eller rbj@pfa.dk

Fakta 

  • Systemet PreHEAT leveres af Neogrid Technologies, som opsætter sensorer i ca. 20 procent af lejlighederne. Sensorerne måler temperatur og luftfugtighed i lejlighederne, og det er data, som kan bruges til styring af varmen. 
  • Systemet henter besparelser ved optimering af varmetilførslen beregnet ud fra bygningen reelle energibehov, ved hjælp af vejrprognoser om temperaturen, solen- og vindens påvirkning og data om huset.
  • Ifølge Danmarks Statisk er der aktuelt 886.543 lejligheder i byggeri, der er opført før 1989.