Higher for longer har givet lavere afkast

Mens markederne i første halvår fik næring fra udsigterne til en blød ladning, er de hen over sensommeren blevet trukket ned af udsigten til en forlænget periode med høje renter. PFA har trods stemningsskiftet et positivt blik på resten af året, hvor rente- og inflationsudviklingen fortsat vil være centrale.

Hvis man har lave forventninger, kan man hurtigt blive positivt overrasket - og omvendt, hvis forventningerne i forvejen er skruet højt op. Det har ifølge PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, i udpræget grad været den logik, som har bestemt udviklingen på finansmarkederne i 2023.

”Vi begyndte med høj inflation og frygt for en brat vækstopbremsning. Siden er det gået langt bedre end forventet. Beskæftigelsen og forbruget har holdt hånden under økonomien trods stigende renter, og samtidig er inflationen fortsat med at aftage. Det har løftet forventningerne til væksten og givet kraftig medvind på markederne i første halvår. Hen over sommeren er stemningen så vendt, og det skyldes primært centralbankernes udmeldinger om, at der er brug for at holde renterne høje i længere tid, end mange investorer havde forventet.”, siger hun.

Negative nyheder stjæler fokus
PFA’s chefstrateg understreger, at de økonomiske udsigter ikke har ændret sig radikalt i de seneste måneder, hvorfor der primært er tale om et stemningsdrevent dyk ovenpå et positivt første halvår.

”Det er ikke fordi, der er kommet et hav af dårlige nyheder fra den økonomiske front, snarere er fokus skiftet. Hvor markederne i foråret fokuserede på udsigterne til en blød landing med aftagende inflation, solid beskæftigelse og nye landvindinger fra tech-virksomhedernes arbejde med kunstig intelligens, så er fokus nu på høje renter, mulig statsnedlukning i USA og frygt for en vinter med høje energipriser, der kan presse forbruget. Det halvfyldte glas er med andre ord blevet halvtomt,” siger Tine Choi Danielsen.

Pensionsafkastet er stadig solidt
Mens optimisterne vandt armlægningen i første halvår, så har pessimisterne altså lige nu overtaget. Men ifølge Tine Choi Danielsen kan stemningen godt nå at vende inden årets udgang, og som almindelig pensionsopsparer gælder det om at slå koldt vand i blodet og undlade at ride med på stemningerne.

”September er traditionelt den sværeste måned på aktiemarkederne, og det har indtil videre holdt stik i 2023. Det er dog værd at bemærke, at pensionsafkastet trods nedgangen i sensommeren stadig er positivt i PFA og for en typisk kunde ligger omkring 6 procent. I PFA gør vi naturligvis, hvad vi kan for at bevare det gode afkast, og vi ser også muligheder for at bygge på, så længe væksten, beskæftigelsen og inflationsudviklingen fortsætter i nogenlunde samme gænge som nu,” siger Tine Choi Danielsen.