Pensionsdagen: De 7 vigtigste ting at tage stilling til

Privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen.

Det behøver ikke at tage lang at tilpasse din pension til dit liv og behov. PFA’s privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, udpeger her de vigtigste syv ting, du skal tage stilling om din pension. Brug fx den time, du får ekstra, når vi den 29. oktober stiller uret tilbage. PFA holder ekstraordinært åben på dagen, ligesom du allerede nu kan få digitale råd og anbefalinger på mitpfa.dk

1.  Sparer du nok op? På mitpfa.dk kan du se dit pensionstal, som giver dig et fingerpeg om, hvor stor procentdel af din nuværende løn, du har til rådighed som pensionist. Vi anbefaler, at tallet ligger omkring 80, men mindre har også ret. Husk også, at selv små beløb vokser sig store over tid og giver dig økonomisk frihed i fremtiden. Kan du fx undvære 500 kr. om måneden, vil du efter omkostninger og afkastskat kunne stå med ca. 300.000 kr. ekstra på pensionsopsparingen om 20 år.

2.  Er du og dine nærmeste rigtigt dækket, hvis uheldet er ude? En god pensionsordning dækker også ved sygdom og dødsfald. Har du børn og partner, der afhænger af din økonomi, så kan dækningen hjælpe med at gøre en svær situation nemmere. Ved at bruge 5 min. på forsikringsguiden på mitpfa.dk sikrer du, at du hverken er underforsikret eller betaler for forsikringer, du ikke har brug for.

3.  Indbetaler du på aldersopsparing? Har du i dag en indkomst under topskattegrænsen, så bør du indbetale det højest mulige beløb til aldersopsparing – også selvom det betyder, at du så indbetaler lidt mindre til ratepension eller livrente. Det vil give dig flere penge som pensionist, da aldersopsparingen ikke giver modregning i folkepensionen. Du får samtidig større fleksibilitet, da du selv bestemmer tempoet på udbetalingen. Vil du indbetale til aldersopsparing, så sende en besked til os fra mitpfa.dk.

4.  Har du taget stilling til din investeringsrisiko? Det er vigtigt at have valgt den investeringsprofil, der passer til netop din risikovillighed. En høj aktieandel vil forventeligt give et mærkbart højere afkast over tid, men til gengæld også en større risiko for udsving undervejs. Du kan få hjælp til at vælge risiko ved at tage PFA’s investeringsguide på mitpfa.dk. Med guiden får du også afdækket dine klimapræferencer og mulighed for at indbetale til PFA Klima Plus, hvor PFA har skruet ekstra op for hensyn til klimaet.

5.  Hvem skal have udbetalingen fra din pension og livsforsikringer? Normalt er det de faste regler for ”nærmeste pårørende”, som afgør, hvem der får udbetalt pengene, hvis der sker dig noget. Det vil typisk være en ægtefælle eller samlever - også selvom du har børn. Men du kan selv vælge – så tag stilling, så det er de rette, der får udbetalingerne efter dig.

6.  Er din pension skilsmisseklar? Skilsmisseprocenten viser, at det desværre ikke kun er noget, der rammer naboen. Har du mindre i pension end din partner, kan du stå med en stor udfordring efter en skilsmisse. Som udgangspunkt vil man nemlig forlade parforholdet med hver sine pensioner. Et godt råd er at søge advokatbistand til at få lavet en ægtepagt eller samlivskontrakt, der stiller jer mere lige.

7.  Har du samlet dine pensioner? Har du pensioner rundt omkring, som du ikke længere indbetaler på, så få gerne undersøgt, om det vil være en fordel at samle dem. Ofte vil det nemlig både spare dig for årlige omkostninger og give et bedre overblik. Kig på Pensionsinfo.dk, og ræk ud til os, hvis du vil have det undersøgt. Er der flere fordele for dig end ulemper, så hjælper vi dig med at få alt på plads.

 

Få hjælp på mitpfa.dk

På Mit PFA kan du finde anbefalinger fra PFA til de fleste af ovennævnte spørgsmål og meget mere. Anbefalingerne bygger på de oplysninger, vi har om dig, kombineret med PFA’s faglige indsigt. Vi har prioriteret anbefalingerne, så de vigtigste står først. Samtidig er alle valg på din ordning markeret med grønt, gult eller rødt trafiklys, så du kan se, hvor din ordning matcher vores anbefalinger, og hvor der er mismatch.